Кьолнската катедрала (Kölner Dom)

Адрес: Margarethenkloster 5, 50667 Köln, Germany

Кьолнската катедрала е може би най-известният паметник на готическата архитектура в света. Официално тя се нарича "Свети Петър и Света Мария" и строителството й трае от 1248 до 1437 г. (1842-1880 е достроявана). За четири години тя дори е била призната за най-високото здание в света (157 метра – 1880-1884 г.) В момента тя е действащ централен храм на Кьолнската архиепископска епархия и е втората след катедралата в Улм по височина църква на германска територия.

 

През вековете Кьолнската катедрала трупа богата културна история. Тя е построена на мястото на каролингски храм, които от своя страна е създаден въз основа на раннохристиянски такъв през 873 г. Освен това, самият град Кьолн е знаков през Средните векове със своето могъщество, богатство и великолепие в рамките на Свещената Римска империя. По това време местната катедрала става особено популярна в западнохристиянския свят, защото в нея се съхраняват мощите на Тримата влъхви в специален саркофаг, отрупан със злато и скъпоценни камъни.

 

На практика Кьолнската катедрала представлява един от най-дългите строежи в европейската история – от 13 до 19 век. ЮНЕСКО я включва в своя списък на паметниците на световното културно и природно наследство през 1996 г. Понастоящем Кьолнската катедрала ежегодно се посещава от над един милион туристи и поклонници от целия свят. Според проведено наскоро проучване на „Дойче Веле”, за идващите от чужбина в Германия, катедралата е туристически символ номер едно в страната на Шилер и Гьоте.

 

Официалното освещаване на Кьолнската катедрала става едва през 1880 г. С две кули и с етажовидно разположени високи прозорци с триъгълни фронтони с линии, устремени към края на дъгите, които се издигат на 157 метра, се отличава главната фасада на величествената сграда. Самата тя като разпределение представлява изтеглен римски кръст в източно-западна посока. Основана архитектурна идея е, че истинската светлина на света е Бог и отделните сегменти са се устремили всъщност към Него.

 

144 метра дължина, 45 метра широчина и 43,5 метра височина са размерите на вътрешността на катедралата. Те са особено внушителни и пространството е изпълнено със статуи, барелефи, стъклописи и фрески. В ракла (шедьовър на златарското изкуство от 12 век) със стъклена рамка са положени мощите на Трите влъхви. Житията на Дева Мария и свети Петър са изобразени в лявата страна на страничния кораб на пет големи витража. Знаменитият скулптурен ансамбъл на Стефан Лошнер „Поклонението на влъхвите” се намира южно от деамбюлатора. Със зелена светлина Кьолнската катедрала се осветява през нощта. Интересен факт е и че туристическата знаменитост оцелява на няколко пъти през Втората световна, въпреки че неколкократно е поразена от бомбите на съюзниците и то директно.

 

В града на знаменитата катедрала се намира и едно от най-старите и престижни висши учебни заведения в Германия – Кьолнският университет (Universität zu Köln). Той е основан през далечната 1388 година и в момента е на трето място сред немските ВУЗ-ове по количество на студентите си (след Мюнхен и Хаген). Кьолнският университет е бил сред четирите основни и първи висши училища в Свещената римска империя, наред с Карловия университет в Прага и Виенският и Хайделбергският университети. През януари 1389 г. първите 700 студенти започват да слушат лекции в него, след като свидетелството за основаването му е подписано от папа Урбан VI в италианския град Перуджа.

 

Кьолнският университет е свързан и с важно историческо събитие. На 28 април 1798 година той е закрит, след като ректорът му Фердинанд Франц Валраф отказва да положи клетва за вярност пред Първата френска република, позовавайки се на академичната независимост и автономия. През 1799 г., обаче това все пак се случва и Валраф оглавява т.нар. „Централно училище”, което на практика представлява приемник на университета в Кьолн. От висотата на поста си той съумява да спаси от французите много произведения на изкуството. В наши дни голяма част от неговата колекция се намира в музея Валраф-Рихарц.

 

Това е историята на т.нар. стар Кьолнски университет. Летоброенето на новия започва на 29 май 1919 година, когато кметът на Кьолн Конрад Аденауер подписва постановление за откриването на новото висше училище в града. Интересен факт е, че опитите Кьолнският университет да бъде възстановен през 19 век удрят на камък. През октомври 1929 г. започва строителството на главния корпус на новия ВУЗ на площад Алберт Велики.

 

Понастоящем Кьолнският университет има шест факултета – икономика и социология, право, философия, медицина, хуманитарни науки и математика и естествени науки. В това престижно висше учебно заведение традиционно се обучава и висок процент чуждестранни студенти. Най-много са те от Източна Европа, Русия и Китай. През 2007 година бюджетът на Кьолнския университет е бил 357 милиона евро. Интересен факт е, че в това висше учебно заведение са преподавали двама нобелови лауреати,  както и знаменитите философи Макс Шелер и Хелмут Плеснер. Възпитаници на Кьолнския университет са цяла плеяда знаменити учени, хора на изкуството и политици (например гръцкият президент Карлос Папуляс, писателката Ана Зегерс и много други).


Видео информация за Кьолнската катедрала (Kölner Dom)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел