Октоберфест (Oktoberfest)

Адрес: Bavariaring 10, 80336 Munich, Germany

Октоберфест (Oktoberfest) е най-знаковият и известен немски празник по света. Освен това, той е най-масовият в световен мащаб. Октоберфест се провежда традиционно всяка година на ливадите Терезия в град Мюнхен. Wiesn Märzen се нарича бирата специално приготовлявана от местните пивовари за голямото събитие. Тя е с по-високо от обикновеното съдържание на алкохол. По традиция за Октоберфест целият Мюнхен се променя и празничната атмосфера е навсякъде – виенски колела, увеселителни влакчета, въртележки, паради – всичко това се грижи за отличното настроение на жителите и гостите на града.

 

Масовият празник се е състоял за първи път на 17 октомври 1810 г. Поводът за събитието тогава е била сватбата на принцеса Терезия с Лудвиг Баварски. Първият Октоберфест всъщност преминава под формата на конни надбягвания. Явно в началото на 19-ти век празникът е минал повече от добре, защото властите бързо решават той да бъде провеждан всяка година, с което се слага начало на традицията до наши дни.

 

Алкохолът и вкусната храна навлизат малко по-късно в менюто на празника, защото първоначално на ливадите Терезия в Мюнхен не се е продавала дори бира. В края на 19-ти век там, обаче се появяват първите халета за пенливата течност. Първата стъклена халба за бира се появява на Октоберфест през 1892 г., като традицията и до днес повелява тя да е от един литър. През 1880 г. масовият празник за пръв път е осветен и от електричество. През 19-ти век като цяло народните увеселения включват дори такава екзотика като тичане в чували и катерене по дърветата. 24 пъти досега Октоберфест не е бил провеждан, поради различни причини от типа на войни, епидемии, хиперинфлация и т.н. През 1980 г. е написана и най-трагичната страница в историята на празника – при бомбен атентат са убити 13 души, а около 200 са ранени.

 

Според официалната статистика, годишно над шест милиона души се потапят пряко в атмосферата на празника и се изпиват над 6 милиона литра бира. За производителите на тази напитка е голяма чест да имат павилиони на проявата, откъдето те всячески се стремят да примамят жителите и туристите в Мюнхен с атрактивни оферти. Най-големите шатри, където се продава бира, побират до седем хиляди души! Гостите и обслужващия персонал на Октоберфест често могат да бъдат видени, пременени с традиционни баварски костюми. Жените обикновено са в тиролски рокли, а мъжете с три-четвърти кожени панталони с тиранти, бели ризи и кожени елеци.

 

Макар, че името на празника се свързва с месец октомври, той всъщност се провежда през септември. Причината е, че той за първи път се е състоял на 17 октомври 1810 година, но постепенно се е изместил с около месец, заради по-добрите климатични условия тогава. Октоберфест – най-масовият празник в света, в наши дни се провежда през последните две седмици на септември.

 

Град Мюнхен е известен и със своя престижен Технически университет – един от най-добрите в цяла Германия. На територията на Бавария той е единственото изцяло техническо висше учебно заведение. Техническият университет-Мюнхен е широко известен с качественото си образование на световно ниво в областта на информатиката и информационните технологии, техническите и инженерните науки.

 

Другият много силен и популярен мюнхенски университет е „Лудвиг Максимилиан” (Ludwig-Maximilians-Universität München; LMU; Uni München). Той е основан през далечната 1472 година   и е вторият по големина в Германия. В него учат над 44 000 студенти, има 800 професори, които преподават в 18 факултета и 150 специалности (общо 14 000 души работят в този ВУЗ). В наши дни „Лудвиг Максимилиан” е един от най-големите учебни и научноизследователски центрове в Германия. Към него действа единствената в Европа централа по биотехнологии, научни институти по астрономия и астрофизика, обсерватория с огледален телескоп и др. В Центъра по икономически изследвания към престижния университет традиционно работят и преподават едни от най-изявените икономисти от страната и чужбина. Ежегодно това мюнхенско висше учебно заведение дипломира 5000 млади специалисти. 1400 учени защитават също така всяка година в него дисертации за степента доктор, а около 100 се борят за правото да преподават в „Лудвиг Максимилиан”.

 

Този голям мюнхенски университет предлага висше образование в 170 специалности. В това число по всички хумантиарни дисциплини, а също така – математика и естествени науки. Университетът подготвя отлично образовани млади специалисти по право, теология, медицина, икономика, психология, педагогика, социология, филологии и др. В  „Лудвиг Максимилиан” има и по-редки интересни специалности като история и култура на Албания и Египет, социална и икономическа история, икономика на страните от Юго-Източна и Източна Европа и т.н. Освен това, към университета има и престижна медицинска клиника, в която се провеждат редица важни научни изследвания. Бюджетът й е 300 000 евро годишно, което прави една трета от този за целия ВУЗ.


Видео информация за Октоберфест (Oktoberfest)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел