Замъкът Йоханисбург

Адрес: Schloßplatz 4, 63739 Aschaffenburg, Germany

Замъкът Йоханисбург е основна туристическа забележителност в град Ашафенбург и е построен в периода 1605-1614 г. от Георг Ридингер. До 1803 година той е бил втора резиденция на епископа на Майнц. Замъкът е изграден от червен пясък – типичният строителен материал за района на Ашафенбург. С годините Йоханисбург се е превърнал, освен в традиционна туристическа атракция и в символ на този град. Замъкът се намира в градския център и гледа към водите на река Майн. Малка запазена част от руините на предишния, разрушен през 14 век, дворец стоят встрани от основния комплекс, в качеството си на негова най-стара архитектурна част.

 

Също така - Замъкът Йоханисбург е една от най-важните запазени сгради от ренесансовия период (късната му част) в Германия. В края на 18 век интериорът е реконструиран в стила на класицизма. В момента там се намира Държавната галерия в Ашафенбург, съдържаща платна на ранни художници от страната и Холандия, крепостните музей и библиотека. Замъкът има и няколко чудесно украсени апартамента. В дворцовата градина се намира т.нар. Помпейанум – репродукция на Вилата на Кастор и Полукс в Помпей, направена в периода 1842-1849 година. От красивите градински участъци на Замъка Йоханисбург туристите имат и неповторима гледка към района на река Майн.

 

В Ашафенбург има много и различни по вид учебни заведения, в които се обучават приблизително 18 000 души – студенти и ученици, както от града, така и от целия околен баварски регион. Тук се намира и Университетът по приложни науки (University of Applied Sciences Aschaffenburg - UAS). Той е основан през 1994 г. и лекции в него започват да се четат от 1995 г. В момента там се обучават приблизително 1400 студенти. Водещи специалности в това висше учебно заведение са Бизнес администрация и право, Електронно инженерство, Индустриално инженерство, Механика и др. Главен акцент във всички факултети и дисциплини е поставен върху уменията в областта на информатиката и англоезичното обучение.


Видео информация за Замъкът ЙоханисбургАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел