Пирамидата Карлсруе

Адрес: 76133 Karlsruhe, Germany

Каменната пирамида Карлсруе се намира на Пазарния площад (Marktplatz) и е символ на града. Тя е била изградена през 1823 година от архитектът Фридрих Вайнбренер над гробницата на маркграфа Карл Трети Вилхелм. По-рано останките на последния са се пазели в Църквата Конкордия, намираща се на това място и премахната през 1807 година. След премахването на църквата са били необходими няколко години, за да бъде направена нова гробница, като над нея първоначално е била поставена временна дървена пирамида.

 

През 1940 година правото на собственост върху монумента е преминало в ръцете на градските власти от тези на наследниците на баденските велики херцози. Въпреки това и в наши дни да се влезе в нея е възможно единствено с разрешението на потомците на маркграфа. Епитафът изсечен на пирамидата гласи: „Тук, където някога под сянката на Хартвалдската гора маркграфът Карл търсеше покой и повели да бъде изграден град, носещ името му (Карлсруе на немски означава „Тишината или покоят на Карл”) и където той намери последен покой – на него се посвещава този паметник, скрил в недрата си пепелта му. В знак на благодарствена памет, Лудвиг Вилхелм Август, велик херцог, 1823 година”.

 

Университетът Карлсруе е най-престижното висше учебно заведение в града, носещ името на маркграфа Карл. Той е основан през 1825 година и е известен с доброто си образование в областта на информатиката и научноизследователските си успехи. Университетът Карлсруе е сред най-старите висши технически училища не само в Германия, но и в цяла Европа. Днес той има 11 факултета, в които се изучават към 43 специалности от близо 20 000 студенти. Интересът на чуждестранните кандидат-студенти към този университет в Карлсруе е голям и 18 на сто от учещите понастоящем в него са чужденци.


Видео информация за Пирамидата КарлсруеАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел