Брауншвайгската катедрала

Адрес: Domplatz 5, 38100 Braunschweig, Germany

Брауншвайгската катедрала (Braunschweiger Dom) е най-интересната туристическа забележителност в този германски град. В момента обектът функционира като лютерански храм. Катедралата е построена през 1173 година от херцогът на Бавария и Саксония Хенрих Лъв и е посветена на свети Власий и Йоан Кръстител. Тогава тя е била предназначена за гробница на самия херцог и жена му – Матилда Английска. Строежът на храма е започнал със завръщането на Хенрих Лъв от поклонническо пътуване по светите земи. През 1188 година е бил осветен запазилия се и до наши дни олтар на Дева Мария и тогава се предполага, че е построена и източната част на зданието.

 

През 1189 г. в още недостроения храм е била погребана втората жена на Хенрих – Матилда. Хенрих Лъв е бил погребан до нея през 1195 г. Катедралата е била окончателно завършена и осветена на 29 декември 1226 г. и трети неин покровител е станал Томас Бекет. Църквата е започнала да се нарича катедрала 14-15 век, не защото е имало в нея епископска катедра, а защото впоследствие е принадлежала на манастир. В голямата крипта на Брауншвайгската катедрала са погребани през вековете цяла плеяда от аристократи и германски държавници от региона.

 

Най-голямото и престижно учебно заведение в града е Техническият университет Брауншвайг. Това висше училище е основано през 1745 година и в момента там учат към 12 000 студенти. Те се обучават от 215 професори и общо близо 3000 души академичен състав. Техническият университет Брауншвайг има шест факултета и към него функционират над 140 научноизследователски институти. Висшето училище традиционно разчита на интереса на студенти от Германия и чужбина, заради постиженията си в областта на икономиката, инженерството, природните науки и т.н.


Видео информация за Брауншвайгската катедралаАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел