Крепостта Шпаренбург

Адрес: Am Sparrenberg 38A, 33602 Bielefeld, Germany

Крепостта Шпаренбург е символът на град Билефелд от незапомнени времена. Тя е построена в периода 1240-1250 г. на хълма в Тевтобургската гора. Там през Средновековието се е охранявал Билефелд и прохода Оснинг. Независимо от многобройните обсади, крепостта Шпаренбург е оставала непристъпна.

 

От реставрираните отбранителни съоръжения се открива великолепна гледка към града и цялата околност. Добре са запазени подземните галерии и помещения в северо-западната и юго-източната част на крепостта, които са отворени за туристически посещения. Всяка година зад древните стени на Шпаренбург се провежда и традиционен средновековен празник, който са чествали жителите на укреплението в далечното минало.

 

В града на тази красива туристическа атракция – Билефелд, най-престижното висше учебно заведение е едноименният университет. Той е основан през 1969 година и оглавява класациите на Германия по специалности като обществени науки и педагогика. Университетът Билефелд е най-голямото висше училище в града от общо шест, намиращи се там. Около 17 500 студенти от Германия и чужбина се обучават в момента зад неговите стени. Факултетът му по социология и обществени науки е уникален за немските условия и е единствен по рода си в тази страна. Университетът Билефелд има общо 13 факултета, в които преподават известни учени и специалисти в различните научни области. Педагогическият му факултет, например, се слави дори като един от най-добрите на стария континент.


Видео информация за Крепостта ШпаренбургАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел