Катедралата „Свети Павел”

Адрес: Altstadt, 48143 Münster, Germany

Катедралата „Свети Павел” в град Мюнстер е най-голямата църква във Вестфалия и е основната туристическа забележителност в района. Тя е построена през девети век, а през тринадесети е доизградена в готически стил и в този си вид се е запазила и до днес. Ежедневно хиляди туристи посещават това място, за да се насладят на красотата му, изпълнена с величествена история. Входът на катедралата е разположен откъм северната й страна, там където се намира най-голямата й забележителност – нейната съкровищница. Всяка сряда и петък на площада пред храма се организира пазар. Световноизвестен е й старинният катедрален часовник, направен през 1542 година. Той бие през седмицата точно в 12 на обяд, а през уикендите в 12,30.

 

В съкровищницата на Катедралата „Свети Павел” са изложени шедьоври на изкуството от ХХ век. Тя се счита за една от най-големите подобни съкровищници в Европа. Над 700 експоната, разпределени на три етажа, могат да разгледат гостите на града. Средновековните съкровища, намиращи се там, са най-известната част от тази колекция. Посетителите на съкровищницата може да изберат три тематични екскурзии в нейните дебри. Това са – „Увлекателният свят на религиозното изкуство”, „Ценни тъкани от десети век” и „Злато и сребро прославящи Твореца”.

 

Градът на Катедралата „Свети Павел” – Мюнстер се счита от векове за университетски град. Понастоящем там се намират седем висши училища, в които се обучават към 50 000 студенти. 42 000 от тях учат в най-големият ВУЗ в Мюнстер - "Вестфалише Вилхелмс-Университет". Специалностите в него са 130 и са разделени в 15 направления. Университетът Мюнстер е дори трети по големина в цялата страна. 205-те сгради на това висше учебно заведение са разпръснати из целия град, а не са струпани в един кампус, което и създава особената, академична атмосфера на това населено място, наситено с толкова много история. На територията на самия университет има 17 изследователски института. Мюнстер е и сред водещите висши училища по научни изследвания в Германия.


Видео информация за Катедралата „Свети Павел”Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел