Градските порти на Нойбранденбург

Адрес: Stargarder Tor, 17033 Neubrandenburg, Germany

Градските порти на Нойбранденбург са неговият символ и заради този средновековен исторически паметник го наричат и до днес „Градът на четирите порти”. Населеното място е съхранило средновековната си крепостна стена в нейната цялост. Тя е висока седем метра и е с периметър от 2,3 километра. Стената има четири тухлени готически врати, направени в периода 14-15 век. Най-известната и впечатляваща градска порта е Stargarder Tor, с интересната си форма, филигранна украса и розетки поставени от защитната й страна.

 

Друга интересна забележителност, намираща се в близост до портите на Нойбранденбург, е тухлената готическа църква Marienkirche (Konzertkirche) – Църквата Сейнт Мариан. Тя е била почти напълно разрушена от войната през 1945 година, но е реставрирана през 1974 г. и отворена като концертна зала през 2001 г. Друг впечатляващ туристически обект в района е 56-метровият Дом на културата и образованието, открит през 1965 г. Заради изящната си, висока осанка и красивото строителство, той е популярен сред гражданите с прякора Kulturfinger („Културният пръст”).

 

Най-престижното учебно заведение в град Нойбранденбург е едноименното висше училище. То е основано през 1991 година и е едно от най-младите в цяла Германия. Въпреки че е най-малкото на територията на провинция Мекленбург-Форпомерн, то се развива с всяка изминала година и обогатява амбициозно програмите и специалностите си и постепенно добива все по-голяма популярност и отлично име в страната и региона. В настоящия момент там се обучават повече от 2200 студенти. Те изучават 14 специалности, а една трета от тях учат по направлението Социални грижи и педагогика. Висшето училище Нойбранденбург разполага и с 90 професори и 80 асистенти и доценти академичен персонал.


Видео информация за Градските порти на НойбранденбургАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел