Катедралният остров

Адрес: Neustädtische Fischerstraße 14, 14776 Brandenburg, Germany

Катедралният остров (Dominsel) е историческото сърце на град Бранденбург на Хавел. Там се намира най-старото здание в това населено място – Катедралата Свети Петър и Павел. Въпреки че изграждането й започва в романски стил през 1165 година, тя е завършена като готическа катедрала през 14 век. Докато екстериорът е решен в строга естетика, църквата изненадва туристите с разкошната си вътрешна част, особено с изрисуваните сводове в Цветния параклис и Вагнеровия орган – един от най-известните барокови органи в Германия (1725 г.).

 

Катедралата Света Екатерина (Katharinenkirche) е построена пък през 1401 година в Нойщад и е впечатляващ пример за северната, германска, архитектурна, тухлена готика. Няколко години по-късно близо до нея е изградена и църквата Свети Готард (Gotthardtkirche) – от същия материал и в подобна естетика.

 

Друга интересна сграда е Altstädtisches Rathaus – късноготическа тухлена сграда с богато украсен портал и изящно направени покриви. Пред нея стои над петметровата статуя на рицаря Роланд. Тя е направена от пясъчен камък и е издигната през 1474 като символ на независимостта на града. В Бранденбург на Хавел има и запазена част от средновековната градска стена, с четири съхранени и до днес наблюдателни кули - Steintorturm и Mühlentorturm (в новата част на града) и Rathenower Torturm и Plauer Torturm (в Стария град).

 

Най-престижното висше учебно заведение в Бранденбург е Fachhochschule Brandenburg. То е създадено през 1992 година, а студентският му кампус – пет години по-късно. Понастоящем там се обучават близо 3000 студенти. Водещи направления в това висше училище са Медиите, Техниката и Информатиката. Fachhochschule Brandenburg е младо и амбициозно образователно заведение и всяка година специалностите в него се разнообразяват и увеличават, за да бъде отговорено по най-добрия начин на интересите на учащите се. Именно заради това във въпросното висше учебно заведение в момента се обучават и студенти от над 40 държави в света. Интересен е и фактът, че студентският му кампус често пъти е обявяван за най-добре поддържания и красив в цяла Германия.


Видео информация за Катедралният островАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел