Паркът Браниц (Branitzer Park)

Адрес: Kastanienallee 11, 03042 Cottbus, Germany

Ландшафтният парк Браниц е най-голямата забележителност в района на германския град Котбус. Територията му се е обособила още през 1696 година, когато се е превърнала във владение на графовете Пюклер. Паркът е започнал да се създава през 1845 г., когато Херман фон Пюклер-Мусау е решил да направи подобно съоръжение по английски образец.

 

В парка Браниц има няколко зони. Вътрешният парк заема площ от над 100 хектара и включва в себе си селскостопански постройки и градинско земеделие. Територията на външния парк е около 600 хектара и включва и околните му полета. Около двореца граф Пюклер през 19 век е заповядал да се изградят цветни алеи, поставил е скулптури и е посадил декоративни дървета.

 

Паркът е пронизан с изкусно направена система от водни източници с канали, езера и т.н. Водата в тях идва от грунтовите води и от водите на минаващата недалеч от мястото река Шпрее. Грунтът от водоемите е бил използван за моделирането на релефа на местността, където са се появили хълмове и низини.

 

Една от главните забележителности на парка Браниц са изградените там пирамиди. Най-голямата от тях е „пирамидата на вода”, построена 1856-57 г., представляваща изкуствен остров върху езеро. В нея се намират гробовете на Пюклер и съпругата му Лусия фон Пюклер-Мусау. От югоизточната страна се извива и пирамида на сушата. В двореца Браниц се намира и експозиция на родения в Котбус художник-пейзажист Карл Блехен.

 

Друга забележителност на град Котбус е Бранденбургският технически университет (Brandenburgische Technische Universität - BTU). Той е причината в това населено място с около 100 000 жители да се стича множество студенти от целия свят. За 20 години от своето създаване университетът се е превърнал в научноизследователски център с международна известност.

 

Brandenburgische Technische Universität е младо и много амбициозно да докаже потенциала си немско висше учебно заведение, което с отличната си съвременна материална база и престижния си преподавателски състав вече си е завоювало завидно име не само на европейския континент. Доказателство за това е, че в него се обучават студенти от над 90 държави, в рамките на различни немско- и англоезични програми. Бранденбургският технически университет има общо четири факултета, където учат близо 6000 младежи, от които хиляда са чужди граждани, а от източноевропейските страни традиционно има поне по 200 човека там.


Видео информация за Паркът Браниц (Branitzer Park)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел