Фестивал на ветроходните кораби Hanse Sail (Рощок)

Адрес: Warnowufer 65, 18057 Rostock, Germany

Фестивалът на ветроходните кораби Hanse Sail се провежда в най-големия германски град на Балтийско море – Рощок от 1991 година. Въпреки относително кратката си история, той се е превърнал в една от най-големите туристически атракции в родината си и през последните две години събира над милион посетители. Ежегодно в инициативата се включват около 250 плавателни съдове от всякакъв вид и големина. Проявата е добила и интернационален характер, защото през последните години в нея се включват и други държави от басейна на Балтийско море.

 

За първи път фестивала се провежда през юли 1991 г. (през месеците юли и август се прави и до днес) и първоначално идеята е посрещната с нескрит скептицизъм, но инициативата бързо набира скорост и инкасира голям успех и популярност. В началото това се дължи и на ентусиазма от обединението на Германия, която за първи път от много време насам отваря морската си граница на Балтийско море. За най-атрактивни плавателни средства, които през годините са взели участие в Hanse Sail, са признати немският тренировъчен кораб на военната флота - Gorch Fock, корабът „Александър фон Хумболт” и „Мир” от Ямайка. По традиция фестивалът се открива от действащи германски държавници (напр. го е правел бившият канцлер Шрьодер), с което се подчертава значението и тежестта на проявата, както и ролята й за развитието на местната търговска и промишлена индустрия.

 

Също традиционно Hanse Sail се съпровожда от редица, съпътстващи дефилето на кораби, успоредни културни изяви, които създават неповторима атмосфера. Все пак основна атракция за туристите и жителите на Рощок си остават самите плавателни средства, които когато са на котва събират тълпи любопитни зяпачи, които имат възможността да ги разгледат и от вътре и дори често да се повозят на тях. На разположение на гостите на фестивала са и различни видове морски самолети и други въздухоплавателни средства, с които също могат да се правят разходки. Ето и датите на предстоящите фестивали на ветроходните кораби Hanse Sail – 11-14 август,  2011, 9-12 август 2012 г. и  8-11 август през 2013 г.

 

В града на атрактивната мореплавателска проява най-престижното учебно заведение е Университетът Рощок. Той е третият най-стар университет в Германия и е основан през далечната 1419 г. В северната част на Федералната република той се води за висшето училище с най-дълговековна история. В момента там се обучават около 15 000 студенти. 348 професори и общо 2500 служители и преподаватели се грижат за тяхното образование. 70-те магистърски и бакалавърски дисциплини са разделени в 10 факултета. Университетът Рощок разполага и с най-богатата академична библиотека в тази част на Германия.


Видео информация за Фестивал на ветроходните кораби Hanse Sail (Рощок)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел