Замъкът Линдерхоф

Адрес: Linderhof 6, 82488 Ettal, Germany

Замъкът Линдерхоф, също както и дворецът Neuschwanstein, е плод на естетическите виждания и идеите на баварския крал Лудвиг и поразява със своето великолепие. Той е построен сред суровия планински ландшафт в долината Грасвангтал. Вдъхновение за Линдерхоф, Лудвиг Баварски получава след като посещава френския Версай през 1867 г. За плановете си той избира мястото, където преди това баща му – Максимилиан Втори е притежавал ловно имение. За намеренията си Лудвиг се доверява на придворния архитект Георг Долман. Така наречената „Кралска вила” в Линдерхоф е построена в периода 1870-1878 г. Тя не е била толкова официално, представително здание по смисъла на замисъла си, а по-скоро „лично убежище от грубия материален, модерен свят” за Лудвиг Баварски.

 

Интериорът на Линдерхоф е особено пищен и поразяващ с естетическите си решения. Музикалната стая има многоцветна стенна живопис, съчетана с изящни мебели за сядане. Картините, напомнящи гоблени, изобразяват сцени от светския и селския живот в стил рококо. До богато украсените музикални инструменти стои паун в естествен размер от ръчно нарисуван севърски порцелан. Гордата и красива птица, заедно с лебеда са били любимите животни на Лудвиг.

 

В скъпоценната облицовка на стените в приемната са вписани изящно две мраморни камини, украсени със статуетки на Луи XV и Луи XVI, яздещи коне. Между тези камини е разположено бюрото на баварския крал, разполагащо с позлатени писмени принадлежности. Кралската спалня е централното и най-просторно помещение на замъка, което в миналото се е осветявало от красив, кристален полилей с 108 свещи. Мраморните скулптури и фреските на пода издават склонността на Лудвиг към образността на античната митология. Трапезарията е решена в ярко червен цвят и има овална форма. Приборите там са от мейсенски порцелан.

 

Типичният за немското строене на дворци през 18 век мотив на „огледалния кабинет” присъства в цялото си великолепие и в Линдерхоф. Той е разработен от Жан дьо ла Пайкс. Големите, монтирани в бяло-златистата тапицерия на стените огледала, създават илюзията за безкрайна редица от помещения. Огледалните стъкла отразяват много красиво пищността и украсата на цялата стая, удължавайки я в рамките на оптичната илюзия за наблюдателя до безконечност.

 

Галериите със сводове от липа, намиращи се непосредствено зад замъка, водят към върха на стръмен северен склон с орнаменти и под-градина във формата на бурбонска линия. Водата тук се излива надолу, посредством комплекс от каскади, по тридесет мраморни стъпала в басейн с фонтан, украсен с групова скулптура представляваща бог Нептун и неговата свита. До наши дни се е запазила и внушителната 300-годишна липа, като памет за двора на селянина Линдер, която дава и името на цялото място (на немски Linde е липа).

 

На неголямо възвишение в парка на замъка Линдерхоф по заповед на Лудвиг е поставен и Мавритански павилион през 1876 г. Той го е пренесъл там от замъка Збиро в Бохемия и отразява влечението на краля към всичко източно. След пренасянето на павилиона, последният също така е реставриран и частично разширен. В сумрачната светлина на стъклата и цветните източници на същата се разкрива цялото великолепие на екзотичния интериор. В окръглена аспида е бил поставен и изготвения за Лудвиг през 1877 г. от Льо-Бланк-Грандер в Париж паунов трон.

 

В периода 1876-1877 г. ландшафтният скулптор Август Диригъл е създал истински архитектурен шедьовър за баварския крал – изкуствената сталактитова пещера на Венера. А. Франц Зайтц е построил в нея златен нос от раковини. Приказната атмосфера в пещерата се поддържа от изкуствено създаваните вълни и светлинните ефекти. Линдерхоф е знаменателен и с това, че е единственият от замъците на Лудвиг, който е бил завършен напълно като строеж, когато кралят е бил още жив. Той се превръща в негово любимо място за пребиваване, чак до трагичната му смърт при неизяснени обстоятелства на 13 юни 1886 година.

 

В германската провинция Бавария, където се намират замъците на легендарния крал Лудвиг, едно от най-модерните висши учебни заведения е Университетът Аугсбург. Той е основан през 1970 г. Близо 2000 души, от обучаващите се там около 150 000 студенти в момента, са чужденци. Университетът предлага широк спектър от примамливи като качество и съдържание бакалавърски и магистърски програми и е предпочитано място за младежите, идващи да учат в Германия от цял свят. Той се намира в центъра на красивия немски град Аусбург, където се преплитат в едно неразделно цяло съвременност, култура и история.


Видео информация за Замъкът ЛиндерхофАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел