Катедралата „Свети Михаил” в Хамбург

Адрес: Englische Planke 1, 20459 Hamburg, Germany

Катедралата „Свети Михаил” в Хамбург е символ на града. Сред населението църквата е особено популярна и хората я наричат дори на малко име „Микел”. Катедралата е изградена през 17 век, но през 1750 г. е поразена от гръмотевица и търпи тежки щети. В настоящия си вид тя е реставрирана през 1786 година.

 

„Свети Михаил” е най-големият храм в Хамбург. Бароковата му кула е висока 132 метра. Тя традиционно служи за отправна точка на плавателните съдове, плаващи по Елба. Световно известна е статуята на свети Архангел Михаил, който поразява Сатаната. Този популярен образец на световното културно наследство стои над централния вход на величествената сграда. Катедралата в Хамбург ежегодно е посещавана от повече от един милион туристи от всички краища на света.

 

Градът на „Микел” има отлично устроена образователна система. В последните години там функционират 245 начални и 195 средни училища, в които се обучават към 160 000 деца и юноши. В Хамбург има и 17 университета. Там получават образованието си повече от 70 000 студенти, в това число 9000 чужденци. Шест от висшите учебни заведения в града са държавни.

 

Най-известното висше училище в Хамбург е Хамбургският университет. Той е сред най-големите и престижни в Германия и цяла Европа. В момента там се обучават над 38 000 студенти. Други големи висши учебни заведения в града са Университетът за музика и театър, Университетът по приложни науки и Хамбургският технически университет. В Хамбург се намират и известно число частни колежи и университети, в това число много религиозни и специализирани образователни институции като Университетът „Хелмут Шмид” (Университетът на федералните въоръжени сили на Хамбург) и др. В западната част на града се помещава и един от най-големите научноизследователски центрове по физика на частиците в света - DESY.


Видео информация за Катедралата „Свети Михаил” в ХамбургАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел