Бранденбургската врата

Адрес: Pariser Platz 7, 10117 Berlin, Germany

Бранденбургската врата (Brandenburger Tor) е истински исторически символ на Германия и Берлин. Тя представлява паметник на архитектурата – триумфална арка, изградена в периода 1789 – 1791. Проектът на този образец на архитектурния класицизъм е на известния Карл Ланганс. Пропилеят на Атинския акропол на Древна Гърция е прототипът на Бранденбургската врата. Тя в първите години от съществуването си се нарича „Портата на света” и е единствената, запазила се до наши дни, част на „градските порти” на немската столица.

 

На върха на световноизвестната арка се намира прочутата шестметрова квардига, водена от Виктория – римската богиня на победата. Този скулптурен ансамбъл е дело на Йохан Шадов. Той също така създава и аранжимента и фасадните декори на Бранденбургската врата. По време на наполеоновите войни, Наполеон пренася в Париж триумфалната корона на богинята Виктория. След краха на императора, тя е върната с леки изменения, дело на Карл Шинкел.

 

Бранденбургската врата е свидетел и пряк участник в редица големи събития в немската история. Под нея дефилира Бисмарк, когато обединява Германия и Хитлер, когато взема властта. По време на Втората световна война символът на Берлин е сериозно разрушен. Той е възстановен чак към края на 50-те години, а през 1961 година арката е преградена от Берлинската стена. След падането на комунизма и събарянето на последната, Бранденбургската врата триумфално е възстановена като исторически паметник на немската архитектура, който отново символизира обединена Германия.

 

Столицата на Федералната република – Берлин е едно от местата в Европа с най-висока концентрация на висши учебни заведения и научноизследователски институти (4 големи университета, 4 висши училища по изкуствата и още 7 други и 12 частни университета). Най-големите висши училища в града са Свободният университет, Хумболдовият, Техническият и този по изкуствата. През 2003 г. в Берлин се появява и най-големият медицински университет на стария континент - "Шарите - медицински университет Берлин". Това става в резултат на сливането на медицинските факултети на Свободния и Хумболдовия университет.


Видео информация за Бранденбургската вратаАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел