Небостъргачът Майн Тауър

Адрес: Neue Mainzer Straße 47, 60311 Frankfurt am Main, Germany

Най-известният небостъргач в германския град Франкфурт е Майн Тауър (Main Tower). Той е с височина двеста метра (240 с кулата си). Една от най-големите туристически атракции във Франкфурт е наблюдателната площадка на върха на небостъргача. Зданието притежава пет подземни етажа и 56 над земята, които заедно с двете му платформи за наблюдение го правят уникален по рода си в Германия. Телекомуникационна кула с височина 40 метра е изградена на покрива на сградата. Майн Тауър е четвъртият по височина небостъргач във Франкфурт на Майн. Той е официално открит в началото на 2000 година и се строи в периода 1996—1999. Проектът за архитектурното му решение е на известното хамбургско бюро Schweger and Partners.

 

Заради атентатите от 11 септември 2001 г. за известно време е било забранено на гражданите да имат достъп до наблюдателната платформа. След като във фоайето на Майн Тауър е инсталирана, обаче система за сигурност като на летищата, рестрикцията е премахната. Днес в този небостъргач се намират офисите на големи германски и международни компании. Става дума за имена като Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba), Merrill Lynch, Alvarez & Marsal, Standard & Poors и много други.

 

В града на небостъргачите и финансовата столица на Германия – Франкфурт, най-известното висше учебно заведение е Университетът „Йохан Волфганг Гьоте”. Той е създаден през 1914 година в качеството си на гражданско висше училище, което го прави уникален по рода си в немската културна история. Франкфуртският университет е на практика финансиран тогава от представителите на либералните бизнес-среди, за разлика от държавните висши учебни заведения, в които се прокарва по-консервативна образователна политика. През 1932 г. той получава името на поета-класик Гьоте, който е живял и творил в града. Понастоящем този университет има четири колежа. Колежът Ниедерад е по медицина и стоматология и към него е прикрепена и университетската клиника. Колежът Вестенд е по право, философия, история, археология, филология, икономика, бизнес администрация и теология. Колежът Ридберг е по химия, физика, биохимия, география, геология и фармацевтика и колежът Бокенхайм – по математика, информатика, психология, педагогика, антропология и социални науки. Понастоящем във Франкфуртския университет „Гьоте” се обучават близо 37 400 учащи се.


Видео информация за Небостъргачът Майн ТауърАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел