Хайделбергският замък (Schloss Heidelberg)

Адрес: Schlosshof, 69117 Heidelberg, Germany

Хайделбергският замък (Schloss Heidelberg) е вероятно най-голямата туристическа забележителност на град Хайделберг, заедно със световноизвестния местен университет. Той ежегодно е посещаван от около три милиона туристи в югозападната част на Германия. Замъкът в исторически план е бил резиденция на князете от Курпфалц и през 1225 година е споменат в хрониките за първи път. Много интересен факт е, че той носи белезите на различни архитектурни стилове и епохи, защото е дострояван периодично през много векове и на доста етапи (13-17 век). Белезите на Ренесанса носи главната част на замъка, а в дворцовата му капела и до днес се провеждат изложби и различни културни прояви. Голяма бъчва се намира в сутерена на двореца, събираща 221 726 литра.

 

Замъкът Хайделберг се откроява величаво с пастелните си, меки тонове между хълма и най-старите квартали на едноименния град. От 1720 година той престава да изпълнява официалните си държавнически функции, защото Карл Филип премества столицата си в новооснования град Манхайм, защото е католик, а в Хайделберг става особено силно влиянието на протестантската общност. През 1693 г. дворецът е разрушен и изоставен. Причина за това става сблъсъкът с френската войска по време на Деветгодишната война.

 

В наши дни до Хайделбергския замък се стига по два начина – с лифт, тръгващ от стария град и пристигащ на телевизионната кула или по по-живописния метод – по тясна, красива пътека, издигаща се дълго по склона. Надпис, че остават 1035 стъпала до замъка се вижда точно в началото на този път. За туристите по пътеката са изградени просторни тераси, за да се наслаждават на красивите гледки на Хайделберг отгоре и към замъка.

 

В града на този прочут дворец има няколко университета. Безспорно най-известният от тях в световен мащаб е „Рупрехт-Карлс-Университет“ (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg, на латински - Ruperto-Carola-Universitae). Това е най-старото германско висше учебно заведение, основано през далечната 1386 година от Рупрехт Първи, пфалцки княз и великият баденски херцог Карл-Фридрих (от техните имена произлиза названието на този ВУЗ). Негови възпитаници са девет нобелови лауреати. Първоначално в Хайделберг преподават само трима души, а първите му студенти са завърнали се от Парижкия университет германски младежи.

 

Сградата на Хайделбергския университет от наши дни е построена през 1711 г., а така нареченият нов университет е изграден през 1931 г. във вътрешния й двор, като е създаден и университетски площад. В библиотеката на Хайделберг има към два милиона тома издания, в това число много ценни старопечатни образци. Палатинска библиотека пък се наричат изгубените ценни екземпляри подарени през Средновековието на римския папа.

 

В Хайделбергския университет е написан и прословутият студентски химн - Гаудеамус, който е изпълняван по целия свят, включително и в България на всички официални академични празници. Най-често екскурзиите в Хайделберг започват от Университетския площад. Там се намира и прочутият Студентски карцер, който също е основна туристическа атракция. Още от стари времена локална съдебна институция е действала към Хайделбергския университет. Пред „академичния съд” заставали студентите, уличени в запой, ходене по проститутки и пиянство. Присъдите обикновено били в регистъра от четири денонощия до един месец. Студентският фолклор разказва, че на тези учащи се, които поне веднъж не били осъдени на карцер, не се гледало с особено добро око и изобщо тази санкция била за мнозина младежи ежедневие като ходенето на изпити, например.  

 

С Хайделбергския университет е свързана и друга туристическа атракция – кафето на студентските целувки Cafe Knosel. То е създадено през 1863 година и бързо се е превърнало в любимо за студентите, техните преподаватели и гражданите на Хайделберг. Девойките от местните пансиони се стремели да ходят в него, за да се запознават там с учащите се, но не можели да се целуват с тях пред своите гувернантки. Собственикът на кафенето Фриодолин Кнезел измислил по този повод една малка романтична хитрост. Той създал шоколадови бонбони, наречени „Студентски целувки” и по този начин студентите без да накърняват официалния морал можели да покажат чувствата си към някое момиче, като му подарят тайно или явно бонбон. Традицията на тези „студентски целувки” е запазена и до наши дни и понастоящем туристите също могат да си закупят от култовите исторически бонбони.


Видео информация за Хайделбергският замък (Schloss Heidelberg)Адрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел