В Оксфорд откриха платно на Микеланджело, докато в Англия обсъждат новите студентски такси.

22.07.2011

Висшето образование във Великобритания влезе през последните дни в световния новинарски поток, не само заради широко коментираните нови студентски такси, които се въвеждат от тази година в британските университети и колежи. Повод за това стана откриването на картина на великия Микеланджело Буонароти в Оксфорд. По-рано авторството на платното погрешка се преписваше на друг изтъкнат италиански художник – Марчело Венусти. Картината „Разпятието, Дева Мария, Свети Йоан и два скърбящи ангела” бе открита на една от стените в местния Йезуитски колеж на Оксфордския университет. Италианският реставратор Антонио Форчелино се усъмнил, че неин автор е Венусти и я подложил на анализ с инфрачервени  лъчи, който доказал, че платното е нарисувано именно от Микеланджело. След като се запознало с тази информация, ръководството на колежа веднага свалило платното от стената, заявявайки, че е прекалено ценно, за да виси необезпокоявано там. В крайна сметка било взето решение картината да бъде предадена за съхранение в Ешмоловия музей – най-старият общодостъпен музеен център във Великобритания (и един от четирите действащи подобни културни институции към Оксфорд). Наблюдателите напомнят, че Йезуитският колеж закупил ценното платно в края на 30-те години на миналия век на търг организиран от Сотбис, специално за да го използва като украса за главното помещение на това престижно висше учебно заведение.

 

Британските университети официално обявиха студентските си такси за новата учебна година, първата от която влиза в сила законът позволяващ тяхното повишаване, информира БТА. По 9000 лири от учащите се ще събират една трета от висшите учебни завадения на Острова. 85000 паунда пък се очертава да бъде средната такса за Обединеното кралство. Пак по официални статистически данни, общо три пети от висшите учебни заведения ще имат поне една специалност, оценена на най-високата такса. Office for Fair Access, британският Офис за равноправен достъп вече утвърди новите финансови изисквания към студентите. Този институционален контролен орган официално се грижи по-бедните младежи във Великобритания да имат равен достъп до висше образование със своите връстници. Висшите учебни заведения, които възнамеряваха да наложат такса за обучение над 6000 лири, трябваше да кандидатстват пред въпросния Офис и да представят доказателства за осигуряване на места и по-достъпни условия на кандидати идващи от социално слаби семейства. По данни на Office for Fair Access, общо 123 университета са изпратили своето запитване и всички с изключение на два вече са получили разрешение. 47 от тях, в чийто списък влизат и Оксфорд и Кеймбридж, ще въведат максималната такса от 9000 лири. Престижните "Bradford"; "Durham"; "University of East London"; "University College Falmouth"; "Lincoln"; "University of the Arts London"; "University College London"; "University of the West of England", "Bristol and Plymouth College of Art" също ще таксуват студентите си с по 9000 лири. БТА потърси мнението на образователни експерти, които заявиха през агенцията, че една от реакциите на европейския образователен пазар е отварянето за чуждестранни студенти чрез въвеждане на програми с обучение на английски език. Специалистите смятат, че финансовата и икономическата криза не влияе върху броя на младите хора, които искат да завършат висшето си образование извън България. Напротив - приоритет за много западни университети става въвеждането на все повече програми с обучение на английски език, а Европа все повече започва да се отваря за чуждестранните студенти.

 

Висшето образование в САЩ традиционно е доста висококачествено, но това изглежда далеч не важи за всички средни и основни учебни заведения в страната. Според публикуваните вчера резултати от официално изследване на американското просветно министерство, се оказва, че учениците в по-голямата си част са, например, лошо осведомени за географското разположение на собствената си родина. Представителното проучване било проведено сред учащите се от четвърти, осми и дванадесети клас, като едва половината от четвъртокласниците е могла правилно да отговори на поставените им най-елементарни въпроси. Също така се оказало, че при всички възрастови групи по-малко от една трета имат знания в областта на географията на ниво по-високо от средното, а само няколко процента го владеят „отлично”. Като цяло резултатите показали, че от 20 до 30 на сто от американските ученици не владеят този предмет дори на базисно ниво. За познания по география „по-високи от средните” на четвъртокласниците в САЩ се считат такива неща, като например, умението да се назоват способи за борба с ерозията на почвата, за осми клас – да се оцени ефекта от мусоните в Индия, а за 12-ти – да се обяснят причините за естествения прираст на населението. Според самите автори на изследването, една от причините за лошото владеене на географията е широкото навлизане в ежедневието на новите технологии. Така например, заради масовата употреба на GPS-устройствата в САЩ се е изгубило умението да се борави с географски карти, защото то вече просто не е актуално на битово равнище. Като основа на данните за изследването са послужили резултатите от миналогодишните тестове на 26,5 хиляди ученици от частните и държавни училища в САЩ. Подобни проучвания се правят ежегодно и то за всички основни учебни предмети. За географията в частност такова изследване не е било инициирано от 2001 година насам.

 

Студентите от Доминиканската република попаднаха в Книгата на рекордите на Гинес. Тяхното ексцентрично постижение е 300 часа непрекъснато четене. Рекордът е поставен от учащите се младежи в столицата на тази екзотична страна - Санто-Доминго. Студентите в продължение на 13 дни чели на глас трудовете на бившия президент на Доминиканската република – Хуан Бош, който в свободното си време се занимавал с писане, като се сменяли. Официален представител на Гинес вече е връчил на младите хора специален сертификат, гарантиращ им, че тяхното постижение ще влезе в култовата Книга. Общо петимата студенти чели на глас 365 часа. Посланието на инициативата им е по този начин да събудят интереса у съгражданите и връстниците си към четенето на книги поне по един час на ден. Предишният рекорд в тази „дисциплина” принадлежеше на шест ученици от един колеж в американския щат Флорида, които бяха издържали да четат без прекъсване „едва” 240 часа или 10 денонощия.

 

Висшето образование в Германия ще се сдобие с нов престижен академичен център. Тези дни световните средства за масова информация разпространиха новината, че компанията Google съвместно с Берлинския Хумболдтов университет и още други три немски висши учебни заведения учредява специален нов научноизследователски институт. Инвестицията в проекта от страна на Гугъл възлиза на сумата от 6,41 милиона долара само за първите три години на програмата. След изтичането на този период Хумболдтовият университет ще трябва да търси и нови спонсори. Според плановете на най-старото висше училище в Берлин, новият институт ще бъде за изучаването на историята на интернет и ще анализира неговото развитие и влиянието му върху обществата, правото, икономиката и науката. Тази нова академична институция ще бъде разположена в сградата на Юридическия факултет на Университета Хумболдт. Официалното откриване на амбициозния научноизследователски институт се планира да стане още през месец октомври тази година по време на специално посветен на каузата му международен симпозиум, организиран от инициаторите на проекта. Новото академично учреждение също така ще фокусира вниманието си и върху такива области като иновациите, политиките по отношение на интернет сферата, философията на правото, конституционната юриспруденция и т.н. Съучредители на престижния институт освен Гугъл и Университетът Хумболдт са Берлинският университет по изкуствата (die Universitat der Kunste Berlin), Научният център за социални изследвания, който се намира също в германската столица - (das Wissenschaftszentrum Berlin fur Sozialforschung) и Хамбургският институт (Hamburger Hans-Bredow-Institut). Главният инициатор на проекта – Берлинският Хумболдтов университет е най-старият от всички участници в програмата. Той е основан през 1809 година и още през 19 век се превръща в един от водещите европейски научни центрове. Понастоящем в него се обучават над 34 000 студенти от целия свят.

 

През миналата седмица изданието „Spiegel” също публикува една интересна новина, свързана с някои учебни заведения в Германия. Става дума за училища в Саксония, чиито ученици бяха задължени да изучават руски в качеството му на втори чуждестранен език. Тази практика обхванала най-малко 25 гимназии. Учащите се далеч не са във възторг от нея, защото предпочитали да изучават всичко друго, но не и използващият кирилицата за азбука, руски. Въпреки възраженията им, обаче тийнейджърите били зачислени в групите по този език, защото в същите имало доста свободни места и не им достигали бройки, за разлика от другите. В момента родителите на пострадалите от тази практика ученици бурно протестират и публично изказват възмущението си от подобни действия, позовавайки се на това, че и на тях им се е наложило „да се мъчат с руския” в качеството си на учащи се в бившето ГДР. Администрациите на учебните заведения от своя страна засега се оправдават, че нямат голям избор, защото единствено групите за изучаване на този език са останали недокомплектувани. Недостигащите ученици във връзка с това по правило в Саксония се избират просто с помощта на... жребий.

 

Говорителката на културното министерство в тази германска област Андреа Валендик официално заяви, че макар отлично да разбира аргументите на разгневените родители, то децата им нямат право свободно да си избират втория чуждестранен език и това правят за добро или лошо вместо тях администраторите. Саксонските тийнейджъри традиционно избират за втори чужд език френския, но местните власти са твърдо решени да запазят локалното „езиково разнообразие” дори на цената на непопулярни мерки. Валендик още каза пред журналистите, че е нужно да се запази баланса между родителските желания и съществуващия брой преподаватели по един или друг език, като за нея процедурата на жребия е „последното средство за запазване на равните шансове на учащите се”. Засега недоволните родители безуспешно се мъчат да обстрелват с петиции местния парламент. В края на април тази година саксонският ландтаг определи, че въпреки, че законът гарантира правото на изучаване на втори чуждестранен език, то това не означава, че непременно учениците могат сами да си го избират. Някои родители вече изказаха намерението си при така създалата се ситуация да се обърнат към съда, а други мислят да сменят училището на децата си.

 

И накрая една малко екзотична новина отново от сферата на британското образование. Миналата седмица властите в Обединеното кралство официално разрешиха на учителите да употребяват сила по отношение на учениците, във връзка със зачестилите през последно време случаи на агресивно поведение от страна на учащите се на Острова, съобщава изданието „The Daily Mail”. Министерството на образованието е снело по-рано въведената рестрикция, по силата на която на преподавателите не само се забраняваше да употребяват „насилие”, но дори и да докосват децата и тийнейджърите. По думите на представителите на министерството, тази стъпка била „необходима, за да се възстанови неоспоримият авторитет на учителите в британските училища”. До този момент на преподавателите беше забранено да докосват учениците дори, когато ги обучават на някакъв инструмент по музика или даже, ако стане нещастен случай и трябва да се окаже първа помощ. Отмяната на тази рестрикция влиза в сила от началото на септември тази година. Учителите на Острова вече ще могат да употребяват сила в „рамките на разумното”, за да изгонят недисциплинираните ученици от клас или обратното – да им попречат нерегламентирано да го напуснат. Новите права позволяват на преподавателите да застават между учащите се, да им препречват пътя, да ги хващат за ръката или да ги удържат в случай на необходимост, да разтървават биещите се или да предотвратяват побои между децата или между тях и училищния персонал.

 

Според неотдавна публикуваната, изготвена от правителствени експерти, официална статистика, ситуацията в британските училища е доста тревожна по отношение на зачестилите хулигански прояви. По данни на авторите на доклада, през 2010–2011 учебна година за нецензурни изрази и агресивно поведение от школата на Острова ежедневно са били гонени от час хиляди ученици (по-рано са били по-малко от 500 на ден). Също така за горепосочения период, в резултат на нападения от страна на учащите се, са постъпили в болница общо 44 души училищен персонал. Всеки четвърти работещ в британско учебно заведение се е сблъсквал с лъжливи обвинения от страна на учениците, а всеки шести – от семействата им. Преподавателите във Великобритания най-често биват обвинявани в най-различни простъпки, започвайки от сексуални домогателства и стигайки до словесни оскърбления. По данни на образователното министерство, така очерталата се ситуация е принудила две трети от учителите сериозно да се замислят да сменят попрището си или най-малко конкретното си работно място. Бившият заместник-министър на образованието на Великобритания Катарин Бирбалсингх заяви пред медиите по този повод следното: „Създаде се ситуация, при която засегнатите учители не търсят помощта на институциите, защото се страхуват да не излезе, че не са добри професионалисти, а междувременно учениците се чувстват безнаказани и минават с лекота все по-големи граници в поведението си.” Наблюдателите припомнят, че самата Бирбалсингх изгуби поста си през миналата година, по време на конференция на управляващата Консервативна партия, именно защото подложи на остра критика ситуацията с липсата на дисциплина в държавните училища на Острова.

 

За повече информация за условията за кандидатстване и обучението в най-добрите университети в света, консултации и контакти:

 

РОДИНА - България,

гр. София 1000

ул. "Ген. Й. Гурко" 74, ет. 1

Телефони: +359 2 988 86 04

+359 887 099 730

Факс: +3592 950 25 11

E-mail:office.bery1@gmail.com

 

РОДИНА – България,

гр. Варна 9000,

ул. Любен Каравелов № 6

Телефони: 07001 84 48

0885 31 24 60

Факс: +3592 950 25 11

E-mail:sofia_varna@abv.bg

Изпрати на приятел