Българските студенти в чужбина са 80 000

09.05.2011

Висшето образование в чуждестранни университети отдавна е реалност за голям брой български студенти и мечта за много родни ученици. Вчера бе проведена дискусия, организирана от омбудсмана на България Константин Пенчев, в центъра, на която бяха проблемите на учащите се зад граница, съобщи БНР. Професор Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет и председател на Асоциацията на частните университети у нас изнесе представителни статистически данни, според които българските студенти в чужбина са около 80 000. Тя също така подчерта важния факт, че през 2009 година числото на студентите ни, които са кандидатствали зад граница, е било над 50 процента от общия брой на кандидатите за висше обучение.

 

Висшето образование във Великобритания е на първо място в статистиката на желанията на родните кандидат-студенти. Броят на учещите на Острова българи само за последните няколко години се е увеличил трикратно. Статистиката сочи, че 96 на сто от тях получават кредити за образованието си в Обединеното кралство, а 86 процента не се връщат у нас до окончателното изплащане на същите. Студентите ни в германските висши учебни заведения са 12 500, а в американските и канадските – общо около 3664. Голям е броят им и в холандските и датските университети и колежи.

 

Друга основна тема на вчерашния форум бе конкурентоспособността на българските висши учебни заведения спрямо чуждестранните. В тази връзка Константин Пенчев заяви, че основният проблем е дали страната ни е създала възможно най-добрите законодателни и други условия, за това заинтересованите от обучение у нас студенти от чужбина да дойдат да учат в България. От своя страна образователният министър Сергей Игнатов направи важния анонс, че правителството активно обсъжда идеята да се либерализира приема на чуждестранни учащи се и успоредно с това чувствително да се улесни легализирането на дипломите на българите, получени от тях зад граница. Според него, в момента страната ни има „добра законодателна система, която пази българския образователен пазар”. За Игнатов проблемът е в по-бавното легализиране на дипломите на родните студенти, получени в престижни чужди университети, но това ще бъде решено в най-скоро време.

 

Министърът още коментира, че има чуждестранни граждани, завършили у нас, които искат и техните деца да получат подобно образование в страната ни. Сергей Игнатов акцентира върху това, че България има какво да даде като интелектуален и образователен продукт и е крайно време да се замислим за наше лоби в чужбина. Като цяло от данните изнесени по време на форума стана ясно, че най-много студенти има у нас от страни като Турция, Гърция и Македония, а общият брой на чуждестранните учащи се за учебната 2010/2011 г. е 10 020 души.

 

За повече информация за условията за кандидатстване и обучението в най-добрите университети в света, консултации и контакти:

 

РОДИНА - България,

гр. София 1000

ул. "Ген. Й. Гурко" 74, ет. 1

Телефони: +359 2 988 86 04

+359 887 099 730

Факс: +3592 950 25 11

E-mail:office.bery1@gmail.com

 

РОДИНА – България,

гр. Варна 9000,

ул. Любен Каравелов № 6

Телефони: 07001 84 48

0885 31 24 60

Факс: +3592 950 25 11

E-mail:sofia_varna@abv.bg

Изпрати на приятел