Къщата-музей на Гьоте

Адрес: Frauenplan 1, 99423 Weimar, Germany

Къщата-музей на Гьоте (или Националният музей „Гьоте” - Goethe Nationalmuseum) в град Ваймар е построена през 1709 година. Именно тук великият немски поет и писател е написал произведенията си, с които е влязъл в световната литературна класика. Посетителите на музея могат да разгледат градината на комплекса, с предната част на къщата, където са разположени жилищните помещения, гостните и салоните, в които са изложени различни колекции от картини и минерали, събирани от самия Гьоте, а също и с така наречените „покои на Кристиана”, жената на твореца, а също така и с кабинета и библиотеката на класика. В музея се провеждат общи екскурзии, дискусии, семинари, изнасят се лекции и т.н. По предварителна уговорка се правят и специални тематически екскурзии, а почивен ден на тази туристическа забележителност е понеделник.  

 

Културно-историческото значение на зданията и парковия ландшафт на града, в съчетание с ролята му на германски духовен център през втората половина на 18 век, са послужили за причина „Ваймар от епохата на ваймарската класика” да бъде вписан в Списъка на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. В този списък влизат и сградите, които са плод на творчеството на школата за архитектура и дизайн Баухаус, основана през 1919 година във Ваймар от Валтер Гропиус. Идеите на Баухаус в значителна степен повлияват върху развитието на архитектурата през 20 век в световен мащаб. Заради богата си история, която е оставила атмосфера и следи навсякъде из града, Ваймар е обявен през 1999 г. за културна столица на Европа.

 

Университетът Ваймар също носи името „Баухаус” (Bauhaus-Universität Weimar) и разполага с четири главни факултета -  по медии и обществена комуникация,  по организация и управление, по инженерни науки и строително инженерство и най-известният си – по архитектура. Ваймарският университет е основан през 1860 година и първоначално е бил профилиран за изкуства и литература. Това висше училище е едно от най-старите в Германия. В момента в него се обучават около 4000 студенти. Университетът Баухаус във Ваймар получава настоящето си име през 1996 г. и през годините често е променял изучаваните в него специалности, като в момента дисциплините там имат предимно техническа насоченост.


Видео информация за Къщата-музей на ГьотеАдрес в Google maps


View Larger Map

Изпрати на приятел